Online een taal leren? Niet op eigen houtje!

Online een taal leren? Niet op eigen houtje!
- Taalnieuws

Onlineleren wint aan populariteit. Ook bij ElaN Languages. Het aantal cursisten dat bij ElaN via digitale weg een taal leert, is op vijf jaar tijd met ruim 50 % gestegen. “Een trend waar we met onze webtool BabblPro op hebben ingespeeld”, zegt Ingrid Vandormael, Training Manager bij ElaN Languages. De digitale weg is dus de juiste? “De voordelen zijn bekend: mensen met een drukke agenda leren hun taal waar en wanneer ze willen.” Ingrid verbindt er wel een belangrijke ‘maar’ aan.

Virtueel klaslokaal

Want om hetzelfde rendement te verkrijgen als bij een klassieke face-to-facetraining, mag je de onlinecursist niet aan zijn of haar lot overlaten. “Dat is cruciaal, inderdaad. Daarom hebben we vijf jaar geleden bij de ontwikkeling van onze BabblPro-tool de nodige randvoorwaarden gecreëerd. Eigenlijk komt het erop neer dat BabblPro alle eigenschappen heeft van een virtueel klaslokaal. Zo koppelt ElaN de voordelen van onlineleren aan die van een face-to-facetraining. Met een coach die de cursist live begeleidt en leerstof voorschotelt die nauw aansluit bij zijn of haar persoonlijke leerdoelen.”

Afwisseling dankzij uitwisseling

Een enorm pluspunt daarbij is dat coach en cursist multimediale content kunnen uitwisselen. Een tekst, presentatie, pdf of ander bestand uploaden volstaat. Coach en cursist kunnen er meteen samen mee aan de slag – ieder op zijn eigen scherm. “Neem bijvoorbeeld een Engelse keynotepresentatie van verkoopgoeroe Jeffrey Gitomer. Een vertegenwoordiger leert zo Engels aan de hand van een filmpje met content die aansluit bij zijn of haar job. Het maakt de taallessen efficiënter én afwisselend”, aldus Ingrid.

Leren op de werkvloer

Een vreemde taal leren stopt niet na een formele training. Daar hameren we bij ElaN Languages al langer op. “Klopt als een bus. Oefening baart kunst en dat geldt zeker voor wie een taal leert.” Daarom moedigt ElaN zijn cursisten aan om hun gestudeerde taal te gebruiken op de werkvloer. Bijv. door telefoongesprekken effectief te gaan voeren in de doeltaal. “We betrekken ook zijn of haar werkomgeving bij het leerproces. De leidinggevende kan bijv. een taalpeter of -meter aanstellen die met de cursist gaat lunchen en er een babbel mee slaat. Of op de werkvloer kan er een ‘taalhoek’ komen waar woordenboeken liggen, de cursist een krant kan lezen, de radio aanstaat …”

ScribblPro

En zo zijn er meer adviezen en tools die ElaN meegeeft om de taalkennis van de cursist een boost te geven. “Via onze onlinetool ScribblPro kan de onlinecursist een jaar lang blijven oefenen op woordenschat en grammatica. En na de training ontvangt iedere cursist sowieso drie nazorgmails met leerrijke en leuke kijk-, luister- en leestips.”

BabblPro = meer betrokkenheid

BabblPro zorgt daarmee voor een trainingstraject dat qua leerrendement zeker de vergelijking kan doorstaan met een klassieke face-to-facetraining. Niet te vergeten: de leidinggevende kan te allen tijde volgen of de cursist de lessen daadwerkelijk bijwoont en hoe gemotiveerd hij of zij is. “Een optie waar meer en meer gebruik van gemaakt wordt en die de leidinggevende alleen maar nauwer betrekt bij het leerproces van de cursist”, aldus Ingrid.

 

Benieuwd naar de voordelen van een onlinetaaltraining?

Neem contact op met Peter Vaes, onze Business Development Director. Hij vertelt u alles over onze webclassformule BabblPro, uw garantie voor een optimale taalbegeleiding. 

Email petervaes@elanlanguages.com
Phone +32 (0) 475 76 35 98