Waarom we dt-fouten maken

Waarom we dt-fouten maken
- Taalnieuws

Wees gerust, je bent niet alleen. Iedereen maakt wel eens een dt-fout. Maar hoe komt dat toch? Professor linguistiek Dominiek Sandra van de Universiteit Antwerpen deed er onderzoek naar. Blijkbaar ligt het grootste probleem bij de homofonen, woorden die hetzelfde klinken maar toch op een andere manier geschreven worden. Voorbeelden zijn 'word en wordt' of 'gebeurt en gebeurd'. Veel zijn het er niet: hun aantal bedraagt slechts 5 tot 10 procent van alle Nederlandse werkwoordsvormen, maar het is die kleine groep die problemen veroorzaakt.

Werkgeheugen

En de reden waarom we ze door elkaar halen, ligt volgens het onderzoek in ons werkgeheugen. We maken dt-fouten vooral wanneer we onder tijdsdruk staan of wanneer we zwaar focussen op de inhoud van onze tekst. Dat zijn ook de momenten waarop ons werkgeheugen onder druk komt te staan. Op zo'n momenten, gaat ons geheugen onbewust op zoek naar de meest voorkomende vorm van het woord. Daarom schrijven we dus snel 'ik wordt' in plaats van 'ik word'. We spreken dan van homofoondominantie.

Maar hoe kunnen we dan dt-fouten vermijden? Professor Sandra geeft deze gouden tip: "Je leest best een tekst achteraf zorgvuldig en traag na. Dan heb je voldoende werkgeheugencapaciteit en krijgt homofoondominantie nauwelijks kans."

Bron: Newsmonkey, Knack

Tags: Nederlands