Van olah, via allez tot ... binneuh!

- e-Flash

Waar vind je de volgende weken iedere voetbalfan? Thuis voor de buis of op café achter de tévé! Zegt het voetbalspel je minder dan een portie letterpret? No problemo. Ook als taalfanaat krijg je vier weken vertier: kunstig geformuleerde verwensingen en voetbalcommentaar op basis van oeroude clichés. Wat moet een (taal)mens nog meer hebben? Zie deze e-Flash dan ook als een splijtende voorzet die plots de gedroomde assist blijkt waarmee jij je extra EK-taalplezier onhoudbaar binnen poeiert. Tous ensemble!

Van Gelder Raest en Joost mag het weten

In de tijd dat Nederland nog deelnam aan grote toernooien (:-)) was het een plezier om Jack Van Gelder zijn enthousiasme te delen. Filip Joos blijft iets meer beheerst. Vandenbempt en Raes verschillen van aanpak. Maar dat blijft allemaal klein bier tegenover hun internationale collega’s.

Jan en Jan

Soms is het ná de wedstrijd zelfs nog een stuk plezanter dan tijdens de 90 minuten. Want met een beetje geluk geven Jan Mulder en J(oh)an Boskamp hun visie – op geheel eigen en unieke wijze. Nog iets meer Boskamps voor beginners? Het lamentabele spel van Nederland noemde hij uienvoetbal, Brugge-speler Bolingoli speelde als een krentenbol en namen van voetballers verbastert hij steevast: Degryse is ‘de kleine’, De Bilde ‘de Ket’ en Yoeri is ‘Hoe heet die gozer?’.

Tien voor voetbaltaal

Schwalbe, op de counter, de tweede bal, de derde zone en in volley: de tijd dat het voetbalvocabularium alleen uit heeeyyyy en bier! bestond, ligt al ver achter ons. Hou de verklarende woordenlijst en het voetbalboekje dus binnen handbereik. Alleen zo komt deze totaal unieke taalvariant écht tot zijn recht. Daarbij is het te hopen dat de Italianen maandag niet volledig inzetten op catenaccio. Al kan een crosspass van Alderweireld op de plastron van De Bruyne veel oplossen. Zolang ze er maar voetballend uitkomen en … scoren!

Meteen druk naar voren

Is dit je eerste voetbal-taalbad? Geen probleem. Dankzij de terugkerende clichés sta je versteld hoeveel taalbagage je sowieso al hebt. “We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. Iedereen moet maar eens goed in de spiegel kijken. En dan beseffen dat we vergaten te voetballen.” Al blijft het spijtig dat er nooit meer nieuwe Johan Cruijffismes bijkomen. En daarom effe met z’n allen: You’ll never walk alone!!

Duivels, het ga jullie goed … olé … olé!