‘Post-truth’ is Brits woord van het jaar

- Taalnieuws

Oxford Dictionaries, de Engelse tegenhanger van onze Van Dale, heeft het woord 'post-truth' uitgeroepen tot woord van het jaar. 

'Post-truth' wil zeggen dat emotie belangrijker is dan of iets juist is of niet. De uitgever verwijst onder meer naar de brexit en de verkiezing van Donald Trump als president van de VS. Daarin trokken emotionele argumenten (post-truth argumenten dus) de kiezers vooral over de streep, hoewel het achteraf om leugens bleek te gaan.

Het woord won het van onder meer 'brexiteer', 'alt-right' en 'adulting'. Een andere opvallende kandidaat was het Deense leenwoord ‘hygge’, dat zoiets als 'gezellig' betekent.

'Post-truth' volgt op de lijst van woorden van het jaar de 'tears of joy'-emoticon (tranen van geluk) op. Het was vorig jaar voor de eerste keer ooit dat het woord van het jaar geen woord, maar een pictogram was - een keuze die heel wat stof deed opwaaien.

Woorden die het in eerdere jaren schopten tot Engels woord van het jaar, zijn onder meer 'sudoku' (2005), 'carbon footprint' (2007) en 'unfriend' (2009).

Tags: Engels