“Grammar nazi’s zijn minder vriendelijk”

- Taalnieuws

Mensen die geneigd zijn om taalfouten te corrigeren, worden doorgaans als minder vriendelijk ervaren. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Michigan. Bovendien hebben mensen meer problemen met grammaticafouten dan met tikfouten.


Ruim tachtig proefpersonen kregen e-mails te lezen van mensen die reageerden op een oproep (waarmee gezocht werd naar een nieuwe huisgenoot). In die e-mails stonden zowel tikfouten als grammaticafouten.


Wat bleek? Personen die als vriendelijk bekendstonden, konden door de spelfouten heen prikken en beoordeelden de schrijvers van de mails meer op de inhoud. De proefpersonen die als minder aardig bekendstonden, ergerden zich veel meer aan de fouten in de mails en benoemden dat ook. Vooral de grammaticale fouten zorgden voor veel ergernis bij deze 'onaangename' types.

Het onderzoek mag dan aantonen dat er een link is tussen taal en persoonlijkheid. Onze revisoren, stuk voor stuk goedgezinde taalliefhebbers, zijn dan toch de uitzondering op de regel. ;)