God is een Braziliaan

God is een Braziliaan
- Taalnieuws

Als vannacht de olympische vlam ontstoken wordt, kunnen de Olympische Spelen beginnen, nog steeds het grootste sportfeest ter wereld. Niet minder dan 10.500 atleten uit 205 landen zullen in Rio de Janeiro in 28 sporten strijden om het hoogste eremetaal. We sommen voor u enkele tips op over de Braziliaanse (zaken)cultuur. 

Brazilië zit momenteel in een financiële crisis maar als een van de BRIC-landen heeft het land de voorbije jaren hoedanook een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Wat niet geldt voor de Brazilianen. Het blijft een vriendelijk, vrolijk en chauvinistisch volkje. Maar toch met de nodige zelfspot.

Een bekende grap in Brazilië luidt als volgt: Aartsengel Gabriel vraagt God waarom hij het land zoveel goede dingen heeft geschonken: prachtige oerwouden, wijde rivieren, hoge bergen, mooie stranden … Waarop God antwoordt: “Wacht maar tot je het gemene volkje tegenkomt dat ik er heb neergezet!” Verder geen kwaad woord over de Brazilianen.

Ze hebben dan ook redenen te over om trots te zijn op hun land: hun voetbalteam (hoewel dat tegenwoordig in een dipje zit), hun stranden, het carnaval … God: niet alleen een dj, maar ook een Braziliaan.

De voertaal in Brazilië is het Portugees, maar klinkt er net iets anders dan het Portugees uit Portugal. Het alledaagse Braziliaans wordt ook wel ‘brasilero falado’ genoemd. Het verschil zit hem voornamelijk in het accent. Brazilianen vinden het over het algemeen moeilijker om Portugezen te verstaan dan andersom.

Op reis naar Brazilië? Expat?

Je plant een reis naar dit goddelijke land? Of verblijf je er een tijdje als expat? Hier zijn enkele do’s-and-don’ts die van pas komen.

1. We zeiden het al: Brazilianen houden van hun land. Wees dus voorzichtig met kritiek. Over de bureaucratie mag je nog wel klagen, maar o wee als je vindt dat de Seleçao niet meer dan een stelletje strijkijzers zijn op een voetbalveld …

2. Het uiterlijk is voor Brazilianen erg belangrijk (velen gaan om de twee weken naar de kapper of de barbier). Zorg ervoor dat je tijdens je zakelijke contacten verzorgd voor de dag komt. Casual mag, een maatpak is aangewezen.

3. In Brazilië wordt druk gegesticuleerd. Doe daar gerust vrolijk aan mee, maar let wel op: sommige gebaren hebben een heel andere betekenis dan bij ons. Zo is het gebaar dat alles oké is (een cirkel maken met je duim en wijsvinger) een grove belediging.

4. Geduld is een schone deugd, zeker in Brazilië. Tijd is er relatief. Maak je dus niet ongerust als je afspraak of meeting een uur of twee uur later plaatsvindt dan gepland.

5. Restaurantpersoneel, taxichauffeurs, schoenpoetsers en koffersjouwers rekenen in Brazilië op een fooi. Je bent natuurlijk niet verplicht om een fooi te geven.

6.
 Brazilianen appreciëren het als je een mondje Portugees praat, al zijn het maar enkele woorden. Wees geduldig als ze Engels willen spreken. De meerderheid spreekt geen Engels, al komt daar stilaan verandering in. De meeste jongeren leren tegenwoordig namelijk Engels op school. Spreek traag en helder, zodat ze je kunnen verstaan. Hier alvast enkele woordjes Portugees.

Goedemorgen/ goedemiddag / goedenavond - Bom dia / boa tarde / boa noite

Tot ziens - Tchau / tchau-tchau / até logo

Hoe gaat het? - Como está/vai?

Goed / Uitstekend - (Muito) bem

Alstublieft / dank u wel - Por favor / obrigado/a

Ik kom uit België - Venho da Bélgica

Meer weten over Brazilië en de zakenetiquette van het land? Of wil je Portugees leren?
Dan is onze workshop ‘Taste of Brazil’ beslist iets voor jou! 
Je leert de do's-and-don'ts van het land en krijgt een survivaltaalkit mee.

Wij duimen intussen voor al onze Belgische sporters in Rio. Veel succes ofte boa sorte!