België-Zweden: Prijkt Hazard straks in Le Petit Robert?

- Taalhumor

Wie ’s avonds op de autosnelweg rijdt, ziet ter hoogte van Hasselt het reclamebord van IKEA fel oplichten. In geel en blauw. Je waant je zo in Zweden, zeker als Abba op je autoradio speelt. En je in een Saab zit.

Saab reed zich vijf jaar geleden in de prak en Abba kende begin jaren 1980 zijn Waterloo (al duiken er opnieuw geruchten op over een reünie). Maar aan Zweedse kroonjuwelen geen gebrek. Dankzij Spotify (een Zweeds bedrijf trouwens) kun je zo ‘Listen to your Heart’ van Roxette streamen (geef toe, ook jouw guilty pleasure). En heb je de eigenzinnige en lichtjes autistische speurneus Saga Norén nog niet aan het werk gezien in de krimiserie ‘The Bridge’? Doén.

Dat zachte Zweeds

En dan is er dat Zweeds. We hebben ooit getwijfeld om naar Zweden te verhuizen. Want dat taaltje is zo zacht … Of wat gedacht van dit typisch Zweeds gezegde: ‘Ju fler kockar, desto sämre soppa’. Wat zoveel wil zeggen als: des te meer koks er zijn, des te slechter de soep. Met de Zweedse kok van The Muppets begrijpelijk inderdaad …

Of nog eentje: ‘Man ska inte gråta över spilld mjölk’. Letterlijke betekenis: het heeft geen zin om te huilen als er melk gemorst is. Waarmee de Zweden willen zeggen dat je niet te lang moet stilstaan bij gemaakte fouten. Al hebben we er geen problemen mee als Blågult deze raad niet opvolgt.

Vad heter du?

Een goede (taal)raad die we op onze beurt aan de Rode Duivels willen meegeven? Stel straks vlak voor de wedstrijd tegen Blågult in de tunnel even plagend deze vraag aan Zlatan Ibrahimovic: “Vad heter du?” (Hoe heet je?) We zien nu al het vuur uit de ogen van de zelfverklaarde voetballegende schieten.

Wat niet wegneemt dat we onze hoed afnemen voor Ibracadabra, de eerste voetballer die zich met zijn naam in het Franse woordenboek wist te dribbelen. Al hopen we dat onze jongens aan het ‘zlataner’ slaan en dat een van hen straks zijn plaatsje in het woordenboek opeist. Met deze bijvoorbeeld. Na de hattrick de ‘hazard’, vier goals van dezelfde speler in één wedstrijd. Zou dat niet mooi zijn? Op voorwaarde natuurlijk dat Zlatan geen twee ‘hazards’ binnenknalt …