Vijfmaal 2015-taal

- e-Flash

Lieve lettervrienden en trouwe taaltrawanten, het eind van 2015 is aangebroken. ‘t Was een jaar dat ons goed is bekomen. Ware het niet dat er sommigen (ver)taalflaters begingen. Anderen gingen dan weer voor een onverwacht ‘Woord van het jaar’. Maar allen zweren we bij een ‘heerlijk helder’ voornemen. Dat ik je maar al te graag help realiseren. De allerbeste wensen van jullie kleine letterkapoen, ElaNneke.


1. Vertaalblunder van het jaar

Miley Cyrus dartelt tegenwoordig héél schaars gekleed over de podia. In het gezichtsveld van tientallen camera’s die de meest gedurfde poses vastleggen. We zijn dus wel wat gewoon. Maar … met zijn allen schaamteloos naar een clitorisfestival gaan? Dat gaat toch nog even gevoelig blijven.

2. Engels is zó passé

Louis van Gaal startte de trend en minister Crevits ontpopte zich meteen als zijn trouwe volg(st)er: “English is not … eugh … nodig anymore, hé.” Dan maar Mandarijn? Met alle Chinezen, maar niet met den deze. Read my lips: vanaf 2050 heb je Frans nodig pour rester compréhensible!

3. Klaar als een klontje

De resultaten van de vox populi – geconstateerd bij een representatief deel der bevolking door daarvoor beëdigde vorsers – in ogenschouw nemende, mag men stellig in de overtuiging verkeren dat er een tanende tolerantie bestaande is jegens cryptisch taalgebruik. Out with the old, in with the Heerlijk Helder new!

4. Woord van het jaar

Licht uit, spot aan … trrrrrrrrrr … het woord van het jaar in Groot-Brittannië: ‘binge-watch’, in Duitsland: ‘Flüchtlinge’, in Nederland: ‘sjoemelsoftware’ en in Vlaanderen … suspens, suspens … ‘kraamkost’. Jahaaa, Mme Zsazsa weet hoe je de internetcommunity enthousiast krijgt. Terwijl heel de wereld in brand staat, kiezen de Belgen toch voor een lekkere hap. :-) Nog meer verkiezingspret? Wat is volgens jou de slechtste slogan van 2015?

5. ElaN van het jaar

Het is gelukt: we hebben tweeënhalf decennia gemikt om stipt op tijd onze 25e verjaardag te vieren. Mét vrienden. En driemaal 2000 euro taaltegoed voor beloftevolle starters die het helemaal gaan maken … dankzij hun snedige communicatie. :-) Want zij weten – net als honderdduizenden anderen – hoe een gelauwerde en exquise taalbereiding smaakt. Mét felicitaties van reclamejury’s in New York, Cannes en Berlijn. En dat motiveert ons om je in 2016 nog enthousiaster van (taal)dienst te zijn.

Prettige feestdagen!