Van Dale: big is beautiful

Van Dale: big is beautiful
- e-Flash

Iedereen is aan de lijn. Geen suiker, geen vet en tegelijk alles hyperbiologisch. De pannenlat is het streefdoel. Behalve bij Van Dale. Daar is het eerder van: een dikke streep is ook een lijn. Resultaat? De kakelverse editie heet 18.000 nieuwe woorden een warm welkom. Vanwaar die allemaal komen en waarom het belangrijk is om ze te leren kennen? Tja, dat is een kwestie van ‘mee zijn’ met je tijd. Dus … laat je niet kennen: ontdek de aanwinsten en geef ze een plek in je dagelijkse taalgebruik. Zo ben je meteen trending in taalland.

Nu nóg dikker

Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale: “De wereld verandert en de taal verandert mee.” Logisch dus dat de nieuwe editie zoveel dikker is. Het klimaatprobleem, de kredietcrisis en alle exploten op sociale media: ze garanderen gesprekstof waarmee iedereen (creatief) aan de slag gaat. Pientere opmerkingen en gevatte benamingen veroveren in sneltreinvaart de mediawereld. Als er dan genoeg taalgebruikers die woorden oppikken en zelf gebruiken, dan belanden ze vroeg of laat automatisch in het woordenboek. In de nieuwe editie geniet je daardoor van 18.000 nieuwkomertjes.

 

Welkom in de club

Sla je nieuwe uitgave open en je merkt meteen een wereld van verschil. Er staan voortaan namelijk ook illustraties in je woordenboek. En … kleur. Jahaa, de wereld verandert en wij moeten mee. Vaarwel zwart-wit, welkom symbolen en kleur. Maar de belangrijkste vernieuwing komt natuurlijk van de woordaanwinsten: dataslurper, naamglossy, statusupdate, zelfscankassa, boerenjaar, trado en … beyoncévlieg – yep, vernoemd naar de enige echte Beyoncé. Als we dan toch namen noemen: weerman Frank Deboosere deed ook een duit in het zakje met zijn ochtendgrijs. En Xavier van ‘F.C. De Kampioenen’ mikte zijn dagschotel recht de digitale Van Dale-versie in. 

In memoriam

De Dikke telt 5000 pagina's. Dat betekent ... veel plaats. En toch zijn enkele woorden gesneuveld om plaats te ruimen voor de nieuwkomers. Zo ben je eraan voor de moeite als je nog naar grutterskost of zomerzotje zoekt. Voel je mee met die taalkundige stakkers? Help Ensie om verdwenen woorden te redden. Geef toe, je zou spijkertjeswee en snuistergeld toch niet willen missen? Maar goed, (letter)sterren komen, (letter)sterren gaan. Alleen Elvis blijft bestaan!