Boter bij de aprilvis

Boter bij de aprilvis
- e-Flash

Heb je vandaag al aan aanlokkelijke krantenadvertenties gelikt? Aan je telefoon ‘gesnoven’? Of … ben je bij de technische dienst gaan vragen naar de ‘rondcirkelzaag voor rechte hoeken’? Tja, dan ben je in de aprilgrap getuind. Lachen met de mensen, da’s plezant, hé. Heerlijk als overgangsrite van een ‘bleuke’ naar een ‘routinier’ - van een naïeve nieuweling naar een doorgewinterde lolbroek.

Waar de aprilvis precies vandaan komt, weet niemand nog met zekerheid. Al zijn er theorieën genoeg. Maar net bij dit thema moet je heel erg op je hoede zijn. Wie weet wat 'experts' je allemaal op de mouw willen spelden ... Hoe dan ook is ‘elkaar beetnemen op 1 april’ al vanaf de zestiende eeuw een traditie. Niet alleen in België, maar over heel de wereld.

Taalplaagstoten
The Guardian deed ooit het hart van iedere kwaliteitsnieuwszoeker stokken: “Wij publiceren alleen nog via Twitter omdat elk verhaal in 140 tekens kan worden verteld.” De Franse president Sarkozy ging dan weer persoonlijk de puntkomma redden. En het Vlaams Instituut voor Spreekvaardigheid (VIS) verleidde vorig jaar tientallen bereidwillige Obama-interviewers. Jaha … zelfs taal op zich is een perfecte visvijver waarin spitsvondige aprilgrappen gezond groot worden.

Groot bereik = extra impact
Achteraf lachen met je eigen naïviteit helpt om ijzersterke banden te smeden. Alleen een zuurpuim wordt kwaad en roept daarmee het onheil over zich uit. Zeker als je met een mastodont te maken krijgt. Een krantenredactie bijvoorbeeld. Belde jij ook, omdat je wilde solliciteren voor conciërge op het Klaverblad van Lummen? Of snuffelde je onophoudelijk aan je smartphone dankzij Google Nose?


Revenge of the nerds
Het valt op dat de meeste - al dan niet geslaagde - grappen uit de kokers van de op het eerste gezicht grootste nerds komen. Op zich niet zo verwonderlijk. Want net zij leggen vaak het snelst de verrassendste verbanden in hun immense kennis. Verbanden waarvoor anderen iets langer nodig hebben om ze te ‘ontmaskeren’. Et voilà … net die bedenktijd werkt op de lachspieren. Een heerlijk voorbeeld? Google maps 8-bit version.


Correct lachen
Je vrienden, kennissen en collega’s beetnemen … allemaal goed en wel. Maar pas op dat ze jou niet uitlachen met een ongewilde taalblunder. Zorg daarom dat je precies weet hoe het hoort op spellingvlak:1 aprilgrap of 1-aprilgrap. En denk erom: (met jezelf) lachen is gezond. :-)